COMPLETE spirit KAART ANALYSE

 

 Strijders! We duiken gelijk weer in de kaarten van de spirit klasse. Spirit één van onze favorieten klasse. Deze spirit sphere is gemaakt om te questen. De beste quest kaart zul je vinden in deze analyse. Ook is het een klasse die je threat lvl heel laag kan krijgen of juist heel laag is met de start van je scenario.


hero's

De strijders van deze klasse maken sommige situatie een eitje! Hier komen niet alleen maar quest strijders vandaan, maar ook helden die je in de combat phase een handje helpen, doormiddel van het manipuleren van het encounter deck. 

 

Eowyn / Eén van de meest gebruikte helden van de eerste paar cycles! Ze is gemaakt om te questen. Ze heeft een prachtige willpower van maar liefst 4 punten. Dit kan bijna niemand evenaren in de eerste cycles. Haar complete stats van 4/1/1/3 vertellen je al dat je haar alleen moet gebruiken voor de quest phase. Ze kan een klap uitdelen of een paar schade op zich nemen, maar dat zou ik alleen maar in extreme gevallen doen. Haar ability maken haar nog krachtiger met questen. Je mag namelijk een kaart discarden voor een extra willpower point. Dit kan niet alleen de houder van deze held, maar ook de medespelers. Het kan zijn dat ze +4 krijgt en dat maakt haar een quester voor maar liefst 8 willpower. Zij alleen kan dan al een quest phase aan. 

 

Elanor / Een Noble uit Gondor, de stats van 1/1/2/3 maakt haar een verdediger. Je kunt haar beter in de combat phase gebruiken, want met Eowyn op tafel kom je al een heel eind. Haar sterke punt is het manipuleren van het encounter deck. Je gebruikt haar niet in de quest phase (als het niet nodig is) maar ze kan een kaart met de keyword When Revealed effect cancelen. Dit is een ijzer sterke ability die niet te licht genomen moet worden. De When Revealed kaarten gaan gelijk van kracht en brengen altijd narigheid met zich mee. Neem bijv. "Caught in a Web" deze neemt een held in beslag en kan pas in de volgende beurt weer gebruik van gemaakt worden mits je 2 resources betaald. Je put Elanor uit en je hebt geen last van deze kaart. Voeg dan de attachment "Unexpected courage" toe aan haar en ze kan dit trucje nog een keertje doen of helpen in de combat phase. 

 

Dunhere / Een paardenmeester uit Rohan, als je met de single spirit sphere core set deck speelt is dit je aanvaller. De stats van 1/2/1/4 vertellen je dat hij wel tegen een stootje kan. Het enige wat deze held een beetje anders maakt dan een gewone ally is zijn ability. Je kan namelijk een vijand in de staging area aanvallen zolang hij alleen aanvalt. Mocht je dit doen dan krijgt hij +1 attack. Zo kan je de vijand met een hoge threat makkelijk en snel uitschakelen.

Bijv. de "Goblin sniper" wat een moeilijk irritante kaart is. Deze Goblin ram je met Dunhere zo van de tafel. 

 

PRO TIP: In de meesten gevallen combineren wij een spirit deck met een andere sphere. Dit is alleen maar om het feit als je solo speelt je het in de combat phase lastig krijgt. Vul dan dit gat op met een andere here. 


allies

Deze allies zijn gemaakt om je te helpen in de quest phase. Als je Took niet meerekent. 

 

Wandering Took / een ally die wij niet vaak of nooit terug zien in onze decks. Misschien voor in de toekomst met een Hobbit deck die ze wat sterker maakt. Zijn stats van 1/1/1/2 maken hem een overall ally. Je kunt hem in elke phase gebruiken. Zijn ability maakt het dat je threat lvl naar beneden gehaald kan worden. Je moet hem dan wel aan een andere speler geven en zijn/haar stats gaan dan met 3 threat lvl punten omhoog. Jou threat lvl gaat met 3 punten zakken, alleen tegen welke kosten? Het kost je 2 resources en je bent de Took kwijt. Er is weinig tot geen situatie geweest dat wij deze Hobbit nodig gehad hebben. 

 

Lorien Guide / Een locatie jager! Een koste van 3 resources wat gemiddeld is in een spirit deck. 1/1/0/2 een waardeloze verhouding hoor ik jullie al denken, maar echter draait het bij deze ally alleen maar om het questen. Elke keer als de Lorien Guide mee doet pak je een extra quest point mee voor de actieve locatie. Mocht je dan de falen met de quest phase heeft je locatie in ieder geval al 1 punt te pakken. 

 

Northern Tracker / Ook deze elf is een locatie jager, alleen draait het om de locaties die in de staging area liggen. Zijn stats vertellen jou ook dat het een enorme aanwinst is voor het team wat op tafel ligt. Niet alleen is deze Tracker geschikt voor de quest phase. Zijn stats laten zien dat hij ook zijn mannetje staat in de combat phase. De kosten van 4 resources is wat hoger dan gemiddelde maar je krijgt er wel een 1/2/2/3 ally voor terug. 

 

PRO TIP: gebruik deze kaart voor scenrio's die veel locaties heeft. Zo verkom je een location lock en je speelt heel snel die lastige locaties weg. 


attachments

Een van de sterkste attachment kaart zit erbij. Speciaal voor deze kaarten hadden wij een 2e core set gekocht. Niet alleen dat hoor, het is ook makkelijker om een aantal scenario's klaar te hebben liggen en voor het Dungeon to Dungeon project was dit een makkelijke keuze. We konden meer decks bouwen en meenemen. Dit scheelt je zo veel tijd als je alles al klaar hebt liggen. 

 

Unexpected Courage / De absolute beste kaart van het spel! Met deze attachment kan je namelijk een held weer ready for action maken. De kosten van maar 2 resources is het betalen waard. Zorg ervoor dat je deze kaart zo snel mogelijk in het spel brengt. Kijk naar wat je bijv. kunt doen met Elanor. Je kunt haar uitputten voor het cancelen van een When Revealed effect en daarna weer ready maken voor het aanvallen of verdedigen in de combat phase. 

 

The favor of the Lady / Er valt niet veel over deze kaart te vertellen. Alleen dat je een extra willpower krijgt voor 2 resources. Een dure kaart voor maar 1 punt. Vooral als je met Eowyn speelt is dit niet meer nodig. 

 

Power in the Earth / Een locatie threat control kaart. Je locatie krijgt -1 aan threat lvl. Het nadeel van deze kaart is dat als de locatie explored is dan verdwijnt deze kaart ook. Het is dus niet de moeite waard om deze kaart in je deck te stoppen. Laten we heel eerlijk zeggen dat deze -1 je niet zo mogen helpen met je quest phase. Mocht dit wel het geval zijn, zul je toch echt je techniek moeten aanpassen. 


events

Tot slot zijn we aangekomen bij de event kaarten van deze sphere. Dit zijn de kaarten wat spirit zo sterk maakt. Vooral in combinatie met een andere klasse kan je heel wat scenario's solo af. 

 

The Galadhrim's meeting / Begint je threat lvl aardig op te lopen? Dan is deze kaart de oplossing. Niet alleen kun je kiezen om je solo threat lvl met maar liefst 6 punten naar beneden te brengen. Ook heb je de keuze als je met een team speelt om bij iedereen zijn/haar threat lvl met 2 punten te verlagen. De kosten hadden ook best 4 mogen zijn inplaats van 3 resources want dat is hij echt waard. 

PRO TIP: Doe deze in je deck en samen met de ability van Gandalf the grey zit je zo weer aan je begin threat lvl. 

 

Will of the West / Je mag 1 speler kiezen die zijn of haar discard pile weer terug in zijn deck mag schudden. Ideaal voor als je verloren strijders of je event kaarten nog een keertje wilt trekken. Dit allemaal voor maar 1 resource. Is ook weer zo'n kaart die zwaar onderschat word in de community. Natuurlijk zijn er ook andere kaarten die dit op een nog handiger manier doen alleen deze website word in een progressie style gemaakt. 

 

A test of will / Een kaart die heel vaak je leven red. Serious deze kaart heeft ons zo vaak uit een benarde situatie getrokken. Je kan namelijk het zelfde als Elanor een When Revealed effect cancelen. Het kost je ook maar 1 resource en met een Will of the West heb je hem weer zo terug in je deck. 

 

Stand and fight / Ook nog zo'n onderschatte kaart. Je kunt een verloren enemy weer terug in het spel brengen. Niet alleen vanuit je eigen discard pile, maar ook die vanuit je medespelers. Het enige wat het je kost zijn de kosten van de kaart zelf. Het maakt tevens ook niet uit welke sphere het is. Kan dus Lore ,Tactis of zelfs Leadership zijn. 

 

Hasty stroke / Niet alleen kan je met de spirit klasse het encounter deck manipuleren met het cancelen can een When Revealed kaart. Ook kan je met Hasty stroke een Shadow effect cancelen. Kost maar 1 resource en je hebt al een groot voordeel in de combat phase

PRO TIP: met A test of Will en een Hasty stroke kan je dus grotere gokken nemen en je hebt altijd een voordeel. Maak hier dan ook gebruik van. 

 

Strength of will / Met deze kaart kan je snel Progress tokens op je locatie leggen. Het enige nadeel is dat je een spirit ally moet uitputten. En dat dan net voor dat de combat phase begint. Je kunt deze kaart dan beter in je map laten zitten. Je kan dan net zo goed die ally in de volgende ronde mee laten questen. Dan houd je de kansen nog vrij en open in de combat phase. 

 

A light in the Dark / even een fakkel in het gezicht van je vijand drukken. Heerlijk! Ook hier zit weer een addertje onder, want je moet dan ook weer de threat lvl van die bepaalde enemy mee tellen in de volgende quest phase. Dat komt omdat de vijand waar mee je in strijd bent terug moet naar de staging area. Het voordeel is wel dat je even van die vijand af bent. 

 

Dwarven Tomb / Met deze kaart kan je voor 1 resource een spirit held vanuit je discard pile terug naar je hand krijgen. Zo kan je weer gebruik maken van je verloren ally. 

 

Fortune of fate / Een dure Dwarven Tomb voor je held. Voor 5 resource kun je een verloren held weer terug in het spel brengen. Deze kaart moet je nooit gebruiken, omdat als je een held verliest je toch al bijna je scenario uitgespeeld hebt. Of omdat je hele missie toch al verloren is. Je zou het alleen kunnen gebruiken om je punten weer recht te trekken aan het eind van de speelsessie. Als je überhaupt met punten speelt. 


Pijp rokende tovenaars, wat een avontuur kun je beleven met dit kaart spel. Zelfs als je dieper in gaat op de kaarten heb je een avond vullend programma. Echt waar... sommige avonden of middagen zijn we alleen maar strategieen of decks aan het bedenken om het volgende scenario weer te kunnen halen. 

 

Wij hopen dat jullie net zo fan zijn van dit spel als wij dat zijn. 

 

Jeroen en Jessie - dutch blogger company


Commentaren: 0