the hunt for gollum analyse

 

Je bent veilig ontsnapt uit de kerkers van Dol Guldur in Mirkwood forest en ging opzoek naar Gandalf om het verhaal te vertellen wat je bent te weten gekomen. Na je ontmoeting met Gandalf wilt hij dat op jacht gaat naar Gollum, die je zult moeten vangen voor de vijand dat doet. Gollum zal namelijk meer weten over de 'ene ring' en het kwaad dat steeds groter word. Hierbij stuurt Gandalf je richting de Misty Mountains om Gollum te zoeken. Hij zou zich voor het laatst schuil gehouden hebben tussen Mirkwood forest en de Misty Mountains. Je begint je avontuur langs de oevers van de Anduin river, omdat Gollum hier eten zoekt.

 

Bereid je Helden voor op een reis langs vele locaties en word op de hielen gezeten door 'The Hunters from Mordor' die opzoek zijn naar het zelfde als je helden. 

 

Foto: Carlos Magana

 


Zoals jullie al weten gaat de gehele ‘Shadows of MIrkwood’ reeks over het opsporen en het vangen van Gollum en met deze eerste Adventure pack gaat het verhaallijn pas echt van start.  

 

Met elke Adventure pack die je aanschaft bereid je het verhaallijn uit. Met elke AP komt niet alleen een nieuw encounter deck met een nieuwe quest voor het verhaal, maar ook nieuwe player kaarten die je deck sterker maken. Dit maakt het spel zo gaaf! Nieuwe kaarten voor in je deck! 


Bereid je deck uit tot een nog betere variant waar je al mee speelde of misschien word in deze ronde wel Bilbo Baggins je held. Blijf je toch liever even hangen met het fantastische deck waar je zo verliefd op bent geworden is dat ook geen probleem. 


  1. Shadow of Mirkwood / Adventure pack 1. 
  2. Encounter sets / The hunt for Gollum, Journey along the Anduin en Sauron's reach. 
  3. Moeilijkheidsgraad naar onze mening / 4
  4. Moeilijkheidsgraad in de community / 4.1
  5. Quest kaarten / 3 kaarten. 
  6. Keywords / When revealed, forced, travel, response, surge, guard, doomed, clue. 

The setup

 

Deze setup heeft niet veel uitleg nodig, je moet per speler één encounter kaart in de staging area leggen. Het nadeel is alleen dat als je een Treachery of een enemy met surge omdraait deze gelijk zijn actie doet. Neem bijv de ‘Eastern Crows’ met surge je moet dan gelijk een extra encounter kaart pakken. Voor de rest is de setup niet heel ingewikkeld. 

 

Quest kaart 1: The Hunt Begins 

 

Het is geen moeilijke quest het enige wat het je heel lastig kan maken is de hoeveelheid locaties die dit scenario heeft. Je hebt dus een deck nodig die goed is met locatie controle en willpower. Ook kan in je eerste of tweede beurt de Threachery ‘old wives tales’ een hele vervelende uitpak hebben. Je moet namelijk met elke held één resource betalen anders worden ze exhaust achter gelaten en dat houd in dat je ze niet kan gebruiken tot ze weer gerefreshed worden (eind van de ronde). Als dit dus in je eerste 2 beurten gebeurt heb je vrijwel geen resources aangezien je zo veel mogelijk allies wilt spelen de eerste beurten. Nadat je succes hebt behaald met de quest phase ben je genoodzaakt om als first player 3 encounter kaarten te pakken en van deze 3 moet er 1 in de staging area de andere moeten komen in het encounter discard pile. Dit mechanisme zorgt voor een snellere loop door het encounter deck waardoor je sneller de clues vind. Behaal de 8 quest points en je kunt door naar de volgende stage van dit scenario.


Quest kaart 2: A new terror Abroad 

 

Deze quest is het bijna het zelfde als de vorige alleen dan omgedraaid. Aan het begin van de quest phase pakt de first player 2 encounter kaarten en legt er hiervan 1 in de staging area en de andere gaat in de encounter discard pile. Als je dan gaat questen met je helden en allies komt er zoals altijd ook weer een staging step waarbij er een extra encounter komt. Dit zorgt voor een snellere loop van het encounter deck, want in de volgende stage moet je minimaal 1 clue per player hebben anders kun je niet mee questen als player. Hebben de players helemaal geen clue dan word de quest gereset naar 2A en begin je dus opnieuw. 

 

Behaal de 10 quest points en ga door naar de laatste stage van dit scenario. 

 

De Clue is guarded dus krijgt altijd een encounter kaart die hem bewaakt net zoals in 'Escape from Dol Guldur' met de Object kaarten.

 

 

Quest kaart 3: On the Trial

 

Deze quest is net niet zo heel spannend meer. Alle mechanisme met extra encounter kaarten komen te vervallen. Je hebt wel per player een clue nodig anders kun je niet questen en hebben de helden helemaal geen clue dan reset het scenario zich weer terug naar 2A. Kijk wel uit met hoeveel clues je te werk gaat. Meer clues betekend een sterkere 'Hunter from Mordor'. Die met maar liefst +2 attack en +2 threat krijgt voor elke clue in play. Dit houd dus ook als een clue in de staging area ligt. 

 

Behaal de 8 quest points en jullie hebben het scenario gehaald!!! 

 


encounter deck analyse

Locaties

Wat we jullie in het begin van deze analyse al vertelde komt het in deze quest op neer dat je leert omgaan met location control. De locatie kaarten komen en komen waardoor je de wel benoemde 'location lock' kan krijgen. Dit wilt zeggen dat je te veel locaties in de staging area liggen dat je het niet meer aan kan met willpower. Je kan dit probleem op een aantal manieren aanpakken denk bijv. aan de combi van Legolas en de 'Blade of Gondolin'. Dit betekent dat je enemies moet verslaan om de progress tokens te kunnen plaatsen en zo veel enemies komen hier niet. Dit trucje omzeilt eigenlijk het feit dat je de locatie overslaat. Je kunt bijv. ook 'Secret paths' gebruiken om zo een locatie te ontzien van zijn threat level. Hier zijn een aantal voorbeelden van de locaties. Ook werken 'Lorien Guide' en 'Northern tracker' in dit soort scenario's op hun best. 

 

River Ninglor / Als we het dan hebben over een Location Lock is dit wel echt een lastige kaart, want elke ronde kost het je zowel op de actieve locatie als op de main quest een quest point die je moet inleveren. De shadow effect kan vervelend zijn, het vergt je soms best moeite met het behalen van de quest punten. 

The East and West banks / East banks zorgt ervoor dat je elke ally die je vanuit je hand speelt één extra resource kost terwijl de West banks dit zelfde doet alleen dan voor attachments en event kaarten. Dit in combi met 'old wives tales' zorgen ervoor dat je snel door je resources heen bent. 

The Old ford / Met een "swarm" deck (een deck die allies der uit pompt als of het niks is) is de Old Ford een slechte vond. Zijn threat is namelijk gebaseerd op de allies die in play zijn. Speel je dan zelf met een "swarm" deck dan praat je al gauw over een threat level van minimaal 6. Speel je met meerdere spelers praat je al gauw over het dubbelen of in sommige gevallen nog veel meer. 

 


enemies

De vijanden die je in dit scenario tegen komt komen je bekent voor. Er worden aan dit scenario dan ook maar 2 extra vijanden toegevoegd. Wat we al eerder zeiden het is echt een test met dit scenario hoe je om moet gaan met het bouwen van een deck die location control heeft. 

We gaan het eerst even hebben over de oude bekende die het je in dit scenario nog even net iets lastiger main dan ze voorheen deden. We hebben het hier dan over de 'Eastern Crows' en de 'Misty Mountain Goblins'. 

Eastern Crows / Kun je verslaan, maar gaat altijd terug het encounter deck in. Surge wat je nu lastiger maakt aangezien de threat in de staging met al die locatie aanzienlijk kan oplopen. 

Misty Mountain Goblin / De greedy Goblin, met elke keer dat hij aanvalt pikt hij een quest point van de actieve quest. Als je dan al veel moeite hebt moeten doen om hier points op te krijgen is het heel naar dat deze greedy Goblin ze weg pakt. 

 

De nieuwe vijanden zijn niet heel erg ingewikkeld alleen kunnen ze behoorlijk sterk worden en gevaarlijk worden naarmate de game vordert. 

Hunter from Mordor / een vijand met normale stats 2/2/2/6, wat raar wel veel hitpoints. AU! dat kwam even hard uit het encounter deck vallen! +2 attack en +2 threat per clue in het spel. Er zijn in totaal 4 clues in de game. Stel je dus voor dat je die alle 4 in het spel hebt liggen. Dan worden de normale stats, nachtmerrie stats 10/10/2/6

Goblintown Scavengers / geen gekke stats 1/1/0/3. Alleen wat je heel erg gaat tegen staan is dat elke speler zijn eerste kaart van zijn deck moet weg doen en de resource kosten komen bij het threat level van de Goblin. Als je dus een gemiddelde pakt van 3 personen dat er zo'n 5 threat bij komt kan hij in de staging area best voor een verassing zorgen. 


treacheries

Met de treacheries word het je heel erg lastig gemaakt in dit scenario. 

Er zijn een paar opvallende treacheries die je het je zo lastig maken. Met één verkeerde kaart ben je al hopeloos verloren. 

Old Wives tales / deze kaart is later in de game niet zo'n probleem meer. Alleen in het begin is het vervelend aangezien je de eerste 2 beurten zoveel mogelijk allies wilt spelen en zo kom je dus automatisch je resources tekort. Laat staan als je deze flipt met de setup, dan ben je gewoon een beurt kwijt. Je helden zijn dan exhaust en je kunt niks.

False Lead / kan je in de eerste stage redden tegen over de ' Hunters of Mordor' maar kan je hard laten vallen in de laatste phase van stage 2. 

Flooding / Doomed 1 dus je threat level gaat omhoog, niet heel spannend. Het When revealed effect is lastig, want soms maakt het je helemaal gek dat je al je punten kwijt bent na al je moeite, maar het blijft LOTR LCG wat sowieso al moeilijk is. Als je dit scenario vaker speelt kom je er wel achter dat dit effect weinig effect heeft. 


Shadow effects

De shadow effecten zijn dit scenario zijn ervoor gemaakt om je het leven (spel) zuur te maken. Je kunt er enorm goed voor staan en je denkt dat je het gaat halen. Tot dat LOTR LCG zijn horror trucjes weer doet en je weer wilt opnieuw beginnen met dit scenario. 

The East and West Bank / The East Bank en West Bank shadow effecten zijn gebaseerd op de clue kaarten. Heb je toevallig al een clue dan is er niks aan de hand. Kom je deze Shadows tegen en heb je geen clue dan heb je een probleem. East bank stuurt na de attack de vijand terug de staging area zodat jij met je helden deze geen schade kunt doen. West Bank verdubbeld de attack points van de vijand. AU!

Hunters from Mordor / Dealt 1 damage naar de hero met de clue kaart. Niet vervelend zou je denken tot je er telkens maar weer overvalt dat je bijna elke ronde met elke allies of helden moet questen, omdat er zo veel locaties komen. 

River Ninglor / pakt maar één quest point van de main quest, je doet veel moeite in dit scenario voor die punten. Ook al word er maar één weg gepakt toch doet dit zeer. 

The Old Ford / De meest pijnlijke kaart die er is in de 'Shadow of Mirkwood' reeks. vaak word deze kaart onderschat. Bijna elke locatie heeft de trait van de riverland. Als je dan naar het shadow effect kijkt van de Old Ford kan dit je zo veel verlies leiden. Je speelt nu met decks waarvan de allies 1 a 2 resources kosten. Heb je dan toevallig 3 riverland locaties liggen dan zijn alle allies die minder dan 3 kosten verslagen. 


Strijders uit Middle Earth, we hopen dat jullie allemaal weer een stuk wijzer en strijdlustiger zijn geworden na deze analyse! Wij wensen jullie dan ook een goede jacht op 'Gollum' .

 

Jeroen - lotr dutch blogger

Commentaren: 0