a journey to rhosgobel analyse

Na een zwaar gevecht te hebben overleefd, kom een Eagle tegen. Niet zomaar een Eagle maar 'Wilyador'. Deze Eagle is helaas een zwaar gewonde ally en je kunt hem alleen maar redden door hem naar 'Radagast the Brown' te brengen in de hoop dat 'Wilyador' het overleefd. 


Met deze adventure pack ga je het avontuur aan met een heel ander mechanisme dan je gewend bent van de game. Je krijgt namelijk de gewonde 'Wilyador' als ally. Je zult deze gewonde ally moeten helpen te overleven tot je genoeg 'Athelas' gevonden hebt om hem beter te maken. Natuurlijk kunnen ook je player kaarten je een handje helpen. Het is een lastig mechanisme, je moet namelijk voor het eerst in deze game zo snel mogelijk zien te graven in dat encounter deck op zoek naar de objectives. Je zult veel schade gaan leiden niet alleen bij je helden maar ook bij 'Wilyador'. 


  1. Shadow of Mirkwood / Adventure pack 3. 
  2. Encounter sets / A journey to Rhosgobel, Wilderlands, Journey along the Anduin. 
  3. Moeilijkheidsgraad naar onze mening / 6,5
  4. Moeilijkheidsgraad in de community / 5.9
  5. Quest kaarten / 3 kaarten. 
  6. Keywords / When revealed, forced, travel, response, surge, guard, doomed, object. 

The setup

zoek in het encounter deck naar 'Wilyador' en 'Rhosgobel' en leg deze in de staging area. Schud daarna je encounter deck opnieuw. 

Objective ally:

Voor we deze quest verder gaan exploren, nemen wij eerst een kijken naar de gewonde Eagle 'Wilyador'. De Eagle heeft een stats van 1/1/1/20 wat niet heel spectaculair is. Wij laten hem dan ook vaak op het veld liggen en doet meestal niet mee in sommige beurten. Elke eind van de beurt krijgt onze grote vriend 2 damage. Dat wilt dus zeggen dat deze Eagle niet heel lang mee gaat en je zult dus goed moeten afstemmen hoe snel je de quest punten wilt behalen. Je hebt sowieso een sterk heal deck nodig en natuurlijk de 'Athelas'. Dit is een objective kaart die we straks verder behandelen. 


Quest kaart 1: The Wounded Eagle

Absolute geen moeilijke opgave! We kennen allemaal wel manieren om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen, maar in dit scenario heb je een bepaalde kruid nodig om 'Wilyador' te genezen. Deze kruid kennen jullie als Kingsfoil of als Athelas.

 Je hebt deze kruid echt nodig anders kom je nergens. Dus probeer deze ronde het zoveel mogelijk te rekken. 

Quest kaart 2: Radagast's Request

Na het behalen van de vorige quest gaat de zoektocht nu echt beginnen. Je hebt 12 quest punten nodig en die moet je verstandig gebruiken haast je niet, maar stel het ook niet te lang uit. Een strakke planning is dus key in dit scenario. Je kan in de quest phase 3 encounter kaarten pakken en daarvan 1 in de staging area doen en de rest mag in de discard pile. Het kost je wel 1 damage per player die moe doet. Het gevaar begint nu ook als je verder leest. Elke kaart die 'Wilyador' healt moet worden verwijderd dus ook 'daughter of the Nimrobel' zal verwijderd moeten worden en een 'Warden of Healing' legt het dus ook af na het healen van de Eagle. Heal dus echt alleen als het strikt nodig is. Verzamelen in deze ronde zoveel mogelijk 'Athelas' want deze ga je zo nodig hebben. 

Quest kaart 3: Return to Rhosgobel

Deze quest maakt of kraakt de jou speel beurt. Het is nu alles of niets. Je hebt geen quest points nodig alleen maar 'Athelas' en healing kaarten. Heal 'Wilyador' zo snel mogelijk om verdere problemen te voorkomen en je bent deze quest meester! Gebruik bijv de volgende kaarten om het je zelf wat makkelijker te maken. 

- Warden of healing

- Daughter of the Nimrobel 

- Lore of Imladris 

Deze kaarten maken je speelervaring net even iets toegankelijker en leuker. Je bent eigenlijk bijna verzekerd van een win scenario als je met een lore deck speelt. Of een combi met Lore. 

Objective kaart:

Athelas oftewel Kingsfoil, volgens de mensen een onkruid en volgende het gezegde van de dwergen iets waar alleen varkens gezond van kunnen worden is een kruid die word gebruikt in de helende kunsten van de elfen. Het is een objective die cruciaal is in dit scenario. Je hebt er een aantal nodig om 'Wilyador' te healen. Wij hebben het even voor jullie bijgehouden, maar als je er 4 hebt verzameld zit je safe als je ook bondgenoten hebt liggen voor een snelle healing. 


encounter deck analyse

locations

Het is niet echt zeer een locatie deck. Je kunt dus al je kaarten voor location controle vervangen voor kaarten die een healing effect hebben. 

Rhosgobel / Threat is 1 per player, je kunt hier pas heen reizen als je quest kaart 1 gehaald hebt,  zodra je Rhosgobel verkent hebt kun je 'Wilyador' healen. 

Forest grove / Dit is een meevallertje en altijd welkom, al kwam ik deze niet vaak tegen. Je kunt namelijk na het verkennen van deze locatie een 'Athelas' zoeken in het encounter deck of discard pile. 


enemies

De enemies zullen op dit moment wel makkelijk weg te hakken zijn voor jullie. Het zijn voornamelijk de Forest spiders en de Dol Guldur Orcs die het je iets lastig kunnen maken. Alleen ben je deze al zo vaak tegen gekomen dat dit nu geen problemen meer moeten veroorzaken. De nieuwe enemies kunnen wel rauw op je zwaard vallen. 

Mirkwood Flock / Alleen Eagle allies of bondgenoten met de trait rangen kunnen deze ellendige kraaien neerhalen of verdedigen. Je wilt dit natuurlijk niet met 'Wilyador' doen. Deze vriend heeft het al zwaar genoeg. Neem bijvoorbeeld legolas als held mee. 

Black Forest Bats / 


treacheries

De treacheries maken het vies moeilijk. Je kunt namelijk nauwelijks iets doen tegen die schade die 'Wilyador' op loopt. Je kunt dus ook niet meer zo makkelijk de attack onverdedigd doorlaten aangezien je dan alles op 'Wilyador' krijgt. De attacks niet verdedigen is overigens wel een key tot succes in de meeste scenario's. Schade opvangen, schade terug geven en healen, maar goed dat is weer een ander verhaal voor later. Laten we eens kijken naar de kaarten. 

Swarming Insects / Zeer nare kaart. 'Wilyador' kan geen attachements hebben dus dat is al eentje en de rest van bondgenoten en helden zullen dit ook niet allemaal hebben. 

Festering wounds / Weer zo'n nare kaart, 'Wilyador' krijgt door deze kaart sowieso schade, want deze Eagle heeft altijd schade op zich. Dit is ook een kaart die heel wat bondgenoten weg ramt van de tafel. 

Exhaustion / Deze kaart kan veel schade aanrichten, maar aangezien je goede planning gebruikt met de quest phase blijft de schade meestal beperkt. 


shadow effects

De shadow kaarten zijn allemaal gebaseerd op het beschadigen van je Eagle vriend. Echt waar wat een nare kaarten. Je wilt alleen maar de Eagle helpen en deze kaarten gooien echt roet in je eten. 

Wat ik net al vertelde is dat deze game ook een stukje gokken is. Dit doe je namelijk door aanvallen gewoon door te laten gaan zonder te verdedigen in de hoop dat je het later wel kunt oplossen. Dat word door deze Shadow effecten je wel erg lastig gemaakt of je die gok wel moet nemen. Probeer je Eagle maar te healen met deze kaarten op de loer. 

Mirkwood Flock / alles gaat naar 'Wilyador' als de aanval niet verdedigt was. 

Festering woundsalles gaat naar 'Wilyador' als de aanval niet verdedigt was. 

Swarming insects / Deze kaart maakt het spel heel even een nachtmerrie en een reset is dan ook soms onvermijdelijk. Je moet namelijk de bondgenoot met de meeste schade 3 extra schade geven. Laten we nou net 'Wilyador' hebben liggen die een gemiddelde damage van boven de 10 heeft. PFFF dat wordt inderdaad een reset. 


Strijders! Sterkte met dit scenario! Is niet de moeilijkste als je de planning maar goed bespreekt met elkaar en je moet minimaal 1 healing deck meenemen of verwerking in je solo deck, anders is het een nachtmerrie om deze te halen. 

 

Jeroen - lotr dutch blogger