The dead marshes strategie analyse

Strijders, we zitten Gollum nu echt op de hielen! Hij wist ons te slim af te zijn in The Hills of Emyn Muil, maar we zijn hem weer op het spoor. Dit keer probeert hij te ontsnappen in The dead marshes

 

The graveyard ook wel genoemd na een brute veld slag om DagorladWaar van alles fout gaat en je het soms moet opnemen tegen enorme Worm! Een monsterlijke worm die zich voed aan de lijken en levende wezen die hier dwalen......


Met deze ene laatste AP van de eerste cycle van dit waanzinnige kaartspel, beleven we een bloedstollende klopjacht op het schepsel genaamd Gollum.

We banen ons een weg in dit moeras op jacht naar dit nare schepsel die ons telkens te slim af is. 

 

Check ook de kaart analyse van deze ene laatste AP!


  1. Shadows of Mirkwood / adventure pack 5.
  2. Encounter sets / Wilder lands, Saurons reach and The dead Marshes. 
  3. Moeilijkheidsgraat / naar onze mening 5,0. 
  4. Moeilijkheidsgraat / in de community 3,9. 
  5. Questkaart / 2 kaarten. 
  6. Keywords / Doomed, surge, when revealed. 

the setup

De setup is geen moeilijke gelukkig, het vergt niet veel tijd. Zoek in het encounter deck naar Gollum en leg deze in de staging area. Tevens doe je er ook eentje bij leggen voor elke speler die mee doet. Je hebt dus met 2 spelers 3 kaarten in de staging area waarvan eentje Gollum is. 

 

Ik wil nog wel even wat toevoegen aangezien we het nu toch over Gollum hebben.

Dit scenario draait om de escape test wat een leuke twist met zich mee brengt. Alles over de Escape test lees je hier onder verder, maar nu eerst even iets over Gollum zelf. Je moet aan het eind van elke quest phase dus zoon escape test doen, mislukt deze test dan komen er 2 resource tokens op Gollum. Als Gollum op 8 staat verdwijnt het schepsel weer in het encounter deck. 


Escape test

Dit is een nieuw mechanisme wat de TDM adventure pack met zich mee brengt. Het vergt daarom ook even een kleine uitleg van hoe dit in zijn werk gaat. 

 

Als het gaat om het uitvoeren van deze test moet je een character of characters deze test laten uitvoeren. Dit kunnen characters zijn van 1 of meerdere spelers. Alleen je hebt ook kaarten dat alleen 1 speler dit moet doen. Als je een character hebt aangesteld tot de test dan word deze uitgeput en kan je dus niet verder gebruiken deze beurt. 

 

Je moet nu kijken naar welke willpower de character of characters hebben. Het zelfde als je gaat questen. Na het kiezen van de helden of characters heb je de mogelijkheid om nog event kaarten te spelen om deze test te vermakelijken. Eerlijk gezegd zou ik het afraden om dit soort kaarten aan je deck toe te voegen. De testen zijn niet heel moeilijk en het is zonde van je deck.

 

 

Na het spelen van eventuele event kaarten gaat het los. Je moet namelijk je escape kaart pakken. Dit doe doormiddel van de eerste kaart van het encounter te trekken. Vergeet alle teksten en effecten! Het gaat namelijk om de escape punten die op de kaart staan. Dit is oplopend van 1 tot 5 punten. Dus je hebt als je safe wilt spelen altijd 5 willpower nodig per speler!

 

Als je een hogere willpower hebt win je de test, heb je een gelijke of een lagere score dan is de test mislukt. Als de test dus mislukt weet je wat er gebeurt 2 punten dichter bij dat Gollum je weer ontsnapt. 


quest 1 - into the marshes

Let the hunt begin..... het is tot nu toe nog geen uitdaging. De 12 quest points behaal je makkelijk na een aantal beurten. Houd er echter wel rekening mee dat je elke keer na je quest phase een Escape test moet ondergaan. Dus houd wat extra mankrachten achter om een escape test uit te voeren. Heb je namelijk geen mankrachten voor deze test dan is het een automatic failure en krijgt Gollum al gauw zijn eerste 2 resources. 


quest 2 - the capture

The waiting game is on! Net als bij een echte jacht heb je enorm veel geduld nodig bij dit deel van het scenario. Het zit namelijk zo, je moet als je alle quest punten behaald hebt je laatste escape test doen. Nou ja als je gelukt hebt dan, je krijgt namelijk X aantal escape kaarten en de X is het aantal resource punten op Gollum. Als je faalt met deze test dan moet je weer een quest terug naar 1B en moet je weer de 12 quest punten behalen. Plan dus goed wie wat doet. Je moet dus genoeg quest punten behalen. Je moet een verdedigend en een aanvallend team overhouden. Als je dit hebt liggen op de tafel dan is het alleen nog maar een verstandige keuze maken wie de escape test gaat doen. Dit was het eerste scenario waar we als team echt acties moesten bespreken. Normaal gesproken is het plannen allemaal wel voorspelbaar als je altijd met het zelfde team speelt. Je leert elkaars speel style op den duur natuurlijk te kennen. Dit was dus wel echt even iets anders. Na een aantal terug vallen naar quest 1B en het verliezen van Gollum ga je toch wel even anders na denken. 


encounter analyse

locations

We zijn aangekomen bij de locaties, die net zoals altijd weer lekker de ambiance met zich meebrengen. Niet alleen geven ze je het gevoel dat je in een moeras loopt, ook zorgen ze ervoor dat Gollum lekker wat resources krijgt. Wat wij altijd proberen is natuurlijk met een clubje de locaties zoveel mogelijk te laten liggen in de staging area. 2 man focust zich op het behalen van quest points en escape test terwijl de andere of andere 2 zich voorbereiden op de Giant Worms en de Hill trolls

 

Impassable Bog / Plaats 1 resource op Gollum voor elke locatie in de staging area, is voor ons altijd een probleem geweest. Door deze kaart raakte we vaak Gollum kwijt, maar de techniek die wij gebruiken is echt voor ons de beste. Beter goed voorbereid en een aantal keer Gollum verliezen dan 30x een potje van 40 minuten spelen en elke keer falen. Het blijft een jacht en hierbij heb je geduld nodig. 

The heart the Marshes / Elke escape kaart krijgt +1 ook al heeft de kaart geen waarde dan nog krijgt het de +1. Deze kaart is alleen heel vervelend als je hem trekt bij je laatste escape test van quest 2.

Febs and Mires / Niet heel spanned, Gollum krijgt 1 resource. 


enemies

Een akelige vies wormpje is nog maar zacht uitgedrukt als het gaat om deze Giant. Het monster leeft in dit deel van de Dead Marshes. Het enige wat wel mooi meegenomen is dat zijn threat lvl van 36 vrij hoog is en je zult hem niet snel tegenkomen uit zichzelf. Ook zijn threat voor in de staging area is maar 1. Dus laat hem zo lang mogelijk liggen! De stats van 1/3/2/6 is vrij normaal voor een iets grotere tegenstander. Zijn ability van het weghalen van 2 schade is en word wel een probleem op ten duur. Je moet als je hem tegenkomt op het slagveld wel zo snel mogelijk uitschakelen. Ook nog iets wat we absoluut niet moeten vergeten is dat er ook nog eens 2 Hill trolls in het encounter deck verstop zitten. Dit was je eerste nachtmerrie bij het scenario op de Anduin rivier. Lees hier meer over de Hill troll. 


treacheries

Het laatste kopje wat we altijd behandelen zijn de treacherries. Ook hierbij is de artwork weer om over te praten. Wat een prachtige ambiance neemt het met zich mee. Lekker duister....

 

Through the mist / De eerste speler doet een escape test, maar inplaats van zijn willpower gebruikt de speler nu zijn attack waarde. Als je faalt voor deze test krijgt Gollum 1 resource en de speler moet zijn threat lvl verhogen met 1

A wisp of pale sheen / Gollum krijgt wederom weer eens 2 resources tenzij je een Lore Hero uitput. Dan word het er maar 1 resource. Wel een grote escape waarde. Ik zou deze kaart liever trekken als een escape test dan een treachery 

Nightfall / De eerste speler moet een escape test doen met 2 kaarten, als je deze test verliest krijgt Gollum 1 resource en elke speler moet zijn threat lvl verhogen met 2. Escape waarde is een 2 en dat is gemiddeld. 

The light of the dead / Het zelfde dat Nightfall alleen moet elke speler een escape test doen met 2 kaarten. als een speler de test verliest krijgt Gollum ook 1 resource en moet de speler zijn threat lvl met 1 verhogen. Heeft tevens ook de hoogste waarde voor een escape test namelijk 5 points. 


Strijders! we hopen dat jullie met deze analyse dit scenario een stukje beter begrijpen. Wij genieten erg van dit scenario, omdat je echt goed moet plannen en je vaak terug valt naar een eerder deel van deze gevaarlijke missie. 


Commentaren: 0