return to mirkwood

Strijders jullie hebben de Dead marshes overleefd en zijn op weg met het schepsel Gollum om deze af te leveren in Mirkwood. Zoals jullie weten komen hier in Mirkwood niet alleen maar vogels voor. Orcs en spiders zijn hier aan de orde van de dag. Gaande weg moet je de vijand uit de wegruimen zonder dat Gollum hier last of schade van krijgt. 

 

Gollum wat al een last pak was word in dit laatste scenario alleen maar erger. Lees ook de kaart analyse van dit laatste AP uitbreiding. 


Zoals jullie weten is dit de laatste uitbreiding van de Shadow of Mirkwood reeks voor we de mijnen van Moria induiken. Het verhaal brengt je voor de laatste keer terug naar Mirkwood waar dit verhaal allemaal begon. Eerst de opdracht met de brief nu met de opdracht om Gollum terug te brengen. 

 

Dit gehele scenario draait om teamwork, probeer dit dan ook niet alleen te spelen! Dit is simpel weg onmogelijk. Je kunt net zo goed alleen Mordor inlopen dan maak je nog meer kans. 


  1. Shadows of Mirkwood / adventure pack 6.
  2. Encounter sets / Wilder lands, Spiders of Mirkwood and Return to Mirkwood. 
  3. Moeilijkheidsgraat / naar onze mening 6,5. 
  4. Moeilijkheidsgraat / in de community 7,1. 
  5. Questkaart / 4 kaarten. 
  6. Keywords / Doomed, surge, when revealed. 


the setup

De gehele Shadow of Mirkwood reeks draait om het gevangen nemen van Gollum voor de vijand dit doet. Niet alleen is dit schepsel lastig genoeg voor je geweest in het vorige scenario. Ook draait deze missie om hem! Breng hem zo snel mogelijk in veiligheid. Nu weet je al wat je te wachten staat in Mirkwood, wat je echter alleen nog niet weet is dat de vijand ook weet dat je Gollum hebt gevangen en ze gaan niet staan wachten tot jij dit schepsel aan hun overhandigt. 

 

Gollum mag koste wat het kost niet dood gaan. Ook de speler die Gollum beschermt mag niet te komen overlijden. Gollum heeft maar 5 hitpoits en als we kijken naar de enemies die we tegen komen zullen deze punten snel dalen. Niet alleen zijn hitpoints zijn erg laag ook het geschreeuw zorgt ervoor dat er elke beurt je threat lvl met 3 punten omhoog moet doen. De schade die je door laat gaan moet je niet overbrengen op je eigen characters, maar op Gollum wat je tactiek net even iets anders maakt. 


quest 1 - through the forest

Oke oke laat het spel beginnen, wij zijn er klaar voor. Het eerste wat we jullie moeten vertellen is het feit dat je dit scenario niet alleen moet gaan spelen dit is namelijk een onmogelijk taak. Je zult keihard falen. Ook met 2 spelers is dit bijna niet meer te doen en je moet naar onze mening dit echt met 4 personen spelen. Niet alleen maakt het makkelijker dan met minder spelers het maakt het ook nog eens leuker. Je moet betere keuzes maken en vooral het stukje met het overgeven van Gollum is heel erg leuk. 

 

We gaan gelijk verder. Het is absoluut niet spannend meer je bent met het 6e scenario bezig dus je weet wat je te wachten staat. Niet alleen hebben jullie meerdere decks gecreëerd of/en aangepast dat je ondertussen wel elk scenario aankunt. Neem vooral een ons TEA PARTY DECK onder de loep. Deze speelt echt heerlijk! 

 

12 quest points voor de eerste stage van deze missie is niet moeilijk en moet je echt zo snel mogelijk de kop indrukken. Maak met zen 4en hier haast bij. In beurt 3 deze quest kaart uitspelen is wel echt cruciaal. 

 

Even een gouden tip! Neem characters of hero's mee op dit avontuur die de trait sentinel/ranged hebben. Zo heb je volledige controle over wat er gebeurt. Het gaat echt om teamwork en zo help je elkaar met aanvallen en verdedigen. 


quest 2 - escape attempt

Deze kaart laat je even wankelen, maar is echt niet spannend als je met 4 spelers speelt. Daarom is het ook cruciaal dat je dit met meerdere spelers speelt. Één speler daarvan kan deze ronde niet mee doen met de quest phase. Dit is de persoon die Gollum bewaakt. Maak dan ook de verstandige keuze in de eerste stage van de game de gene met de laagste willpower neemt Gollum over in stage 2. De quest points die je moet behalen zijn niet al te moeilijk als je namelijk 12 punten in 3 beurten kan halen doe je dit in 1 beurt. Het lastige is wel en hier moet je even goed opletten, dat is mocht je falen dan ontsnapt Gollum en je verliest de game. Het is dan ook echt cruciaal dat de gene die deze ronde Gollum beschermt de laagste willpower heeft. 


quest 3 - to the elvin king's halls

Het is van belang dat de gene die geen kaarten hoeft te spelen nu Gollum overneemt. Houd er wel rekening mee dat dit een strategie analyse is. Dus een keuze zoals deze moet je nemen voor je ook maar verder gaat met deze quest kaart. Het gaat dus dat je de keuze maakt aan het einde van de ronde.

 

Omdat je sentinel en ranged characters mee hebt gebracht kun je elkaar helpen aanvallen en verdedigen. Vooral de gene die nu Gollum bewaakt is kwetsbaar omdat hij of zij geen kaarten kan spelen. De 7 quest punten moeten niet moeilijk zijn. 

 

Hint voor de volgende quest kaart. Ram zoveel mogelijk enemies van de tafel. 


quest 4 - ambush !!!

Oei dat is pijnlijk, je laatste quest kaart die je flipt is gelijk in je nadeel. Elke combat phase vallen alle enemies de gene aan die Gollum beschermt. Als je hebt geluisterd naar de tip van de vorige quest kaart en je hebt dit dan ook zoveel mogelijk gedaan dan ben je in ieder geval even veilig. Speel alle vijanden weg en behaal de 2 laatste quest points en je hebt dit monsterlijke meesterwerk Coop gehaald. 


encounter analyse

De encounter kaarten zijn niet alleen mooi getekend en nemen je mee naar Mirkwood. Ook zijn ze genadeloos en maken het jou en je team genoten erg moeilijk.  

locations

Welkom in Mirkwood, we dwalen hier al een enige tijd rond. Dit alles omdat de eerste reeks van LOTR LCG zich hier afspeelt. De locaties zijn verraderlijk en gevaarlijk!

 

The Spiders ring / om gelijk maar even met de deur in huis te vallen is deze kaart heel erg vervelend als je in quest phase 4 the ambush zit. Iedere enemie valt de gene aan die Gollum beschermd. Je kunt niet met Gollum over gaan gooien zolang dit de actieve locatie is. Je kunt hem wel in de staging area laten liggen maar je moet dan wel op kunnen tegen de 3 threat die hij met zich mee brengt. 

Wood elf path / Positief trucje, je kunt Gollum aan je mede speler geven als je naar deze locatie gaat. Je kunt zo voor combat phase switchen van speler. Zo kun je in deel 4 best wat klappen opvangen. 

Woodman's Glade / Het is even een bittere pil die je moet slikken. Als je naar deze locatie gaat moet de gene die Gollum bewaakt een Hero vermoeien en daarna krijgt elke andere speler -2 op zijn threat lvl. Dit is wel echt een cruciaal moment want de threat points vliegen je om de oren in dit scenario. 

Dry watercourse / Oei, elke treachery kaart die de gene die Gollum bewaakt krijgt of pakt geld voor de hele groep. Iedereen krijgt dus harde sancties. Dit geld trouwens wel alleen als dit de actieve locatie is. 


enemies

Yes, de gruwelijk beesten van Mirkwood klappen nu helemaal over de tafel. Niet alleen is er weer een bad ass Spider die we allemaal wel kennen ook de Bats zijn weer terug en niet uit te staan. 

 

Mirkwood Bats / ze komen in zwermen zoals ze in het echt ook doen. Niet alleen hebben ze het keyword Surge (nog een extra encounter kaart pakken). Ook bij elke keer dat ze van speler switchen of van de staging area naar een speler gaan krijgt elke character van de gene die Gollum verdedigd 1 schade. Zeg maar dag tegen je poppetjes met maar 1 hitpoint. Zijn stats van 1/1/1/1 stelt helemaal niks voor en je speelt deze kaart zo van de tafel, alleen ze komen in zwermen dus natuurlijk is dit niet de enige variant van deze kaart. 

Attercop, Attercop / de wel bekende spin van de film. De gene waar Sam op in blijft hakken en Frodo het moest ontzien. Weer een monsterlijke vijand met enorme stats. 2/8/4/6 een vijand die je dus niet zomaar van de tafel speelt. Zijn aanval van 8 is dan ook echt killing. Hij ramt zonder pardon alles weg van de tafel. Zijn threat lvl van 44 maakt bij deze kaart niks uit, hij valt namelijk de gene die Gollum bewaakt aan. Je kunt hem wel met bepaalde kaarten hem weer terug bouncen naar de staging area. Ook met het verslaan van dit monster is goeie teamwork nodig. 


treacheries

De Treacheries zijn weer volop aanwezig om het je zeer moeilijk te maken om Gollum te brengen naar koning Thranduil. Het staat weer volledig in het teken van de trait mark van de Tantrum's oftewel de drift buien van Gollum.

 

Gollum's anguish / gelijk een pijnlijke, de speler die Gollum bewaakt moet zijn threat lvl met 8 punten omhoog doen. Hierdoor kom je natuurlijk gelijk vooraan de rij te staan om de meesten klappen te vangen. Alle enemies die je in de staging area hebben liggen komen jou kant dan op. Na het oplossen van deze nare effecten moet iemand anders Gollum bewaken. 

Gollum's bite / Wauw wauw wauw en AU, deze kaart heeft vaak althans altijd wel zware gevolgen van de rest van het scenario. Je staat sowieso al in het nadeel als je Gollum moet bewaken maar door deze kaart ben je gelijk een held kwijt. Je moet 4 schade aan een held geven en dit betekend dat een held het spel verlaat. Niet alle helden hebben namelijk meer dan 4 hitpoints. 

Wasted provisions / Deze kaart maakt het je moeilijk in het begin van het spel. Als je namelijk op een bepaalde kaart zit te wachten en je hebt je boardgame nog niet onder controle. Je moet namelijk 10 kaarten discarden als je Gollum bewaakt. Er zal nou maar net die ene kaart inzitten die je nodig had. 


shadow effects

Wat lurkt er in het duister in deze AP, welke narigheid komt er nou weer na de flip van de shadow kaart?

Het unieke wat dit spel heeft, is dat je te maken hebt met shadow kaarten. Deze maken de combat phase in elk geval het verdedigen van aanvallen een stuk lastiger. Het zijn versoepelde straffe als je vergelijkt met de When revealed effecten. 

 

Gollum's Bite / Niet 4, maar 2 schade moet je aan een van je helden delen. Dit kan heel naar uitpakken, stel je eens voor dat je net verdedigd met deze held en door deze kaart bezwijkt hij of zij. Je kunt natuurlijk ook altijd de schade aan een andere held geven, maar stel je eens voor.... de schade van de attercop komt dan wel heel hard aan. 

Wasted provisions / geen 10, maar 5 kaarten moet je discarden. Is in de begin stage van het spel lastig als je net op die ene kaart zat te wachten die je nu ziet verdwijnen. 

Gollum's Anguish / verhoog je threat lvl niet met 8, maar met 4.

The spider's ring / niet heel lastig, de meeste aanvallen worden wel verdedigd maar mocht dit het geval niet zijn dan word deze kaart je active locatie en de gene die Gollum bewaakt moet het nog een ronde uitzingen. 


Strijders! Bedankt dat jullie deze analyse gelezen hebben. Het komt er dus uiteindelijk op neer dat deze missie alleen volbracht kan worden in een teamverband. Speel elke beurt Gollum door naar andere medespelers. Je hebt het echt veel te zwaar als je meer dan 1 ronde Gollum moet bewaken. 

 

Dit was het laatste scenario van deze cycle! Binnenkort komt er een volledige review van onze gedachten van deze reeks. 

 

Jeroen - Dutch blogger company


Commentaren: 0