Escape from Dol Guldur analyse

Na een gevaarlijk avontuur in Mirkwood Forest waar je het moest op nemen tegen een klein handje Orcs en enorme spinnen liep op het eind tegen je eerste eindbaas aan genaamd de ‘The Ungoliant’s Spawn’ na het zege vieren van deze zware overwinning kwam je veilig aan bij de rivier ‘The Anduin’ en dacht je met je helden rustig te varen tot je ‘Lorien’ had bereikt. Niks bleek mooier waar te zijn en het ging vanaf hier alleen maar berg afwaarts. Je komt nu gelijk al de eindbaas tegen de grote ‘Hill Troll’ na dit zware obstakel te hebben over meestert kwamen de gemene Orcs en stonden aan beide oevers om je te grazen te nemen. Je slaagt er uiteindelijk in na het rammen van een paar hoofden van de vijand om de kust te bereiken. Tot je verbazing ben je toch niet zo veilig als je dacht en loop je hier regelrecht weer in een val. Na het afslachten van de vele vijanden kom je veilig aan in ‘Lorien’ en overhandigt eindelijk de dringende brief aan ‘Lady Galadriel’. Na de brief gelezen te hebben stuurt ze direct weer richting ‘Mirkwood Forest’ waar de vestiging ‘Dol Guldur’ gelegen ligt. 

 

  1. Core set / scenario 3
  2. Encounter sets / Escape from Dol Guldur, Dol Guldur Orcs en Spiders of Mirkwood. 
  3. Moeilijkheidsgraad naar onze mening / 9
  4. Moeilijkheidsgraad in de community / 7,5
  5. Quest kaarten / 3 kaarten.  
  6. Key words / Doomed, when revealed, forced, response, guarded, restricted, 

De setup

Welkom met je eerste ontmoeting met objective kaarten. Het tekstje Guarded (bewaakt) houd in dat als deze kaart in de staging area komt, dan komt er een extra encounter kaart op. Deze encounter kaart verdedigd het object. Zodra je deze encounter kaart hebt weg gespeeld moet je threat met 2 omhoog om het object te bemachtigen en leg deze zoals een attachment onder de held. 

 

Leg de volgende kaarten in staging area bewaakt: 

Shadow Key / Dungeon Torch / Gandalf’s map. 

 

Leg ook de ‘Nazgul of Dol Guldur’ apart buiten het speelveld. Deze komt helaas later je lastig vallen. 

 

 

Quest kaart 1: The Necromancer’s Tower

Je bent zoals gewoonlijk weer eens in de val gelopen en er word een held van je gevangen genomen (wij leggen de helden naast elkaar en dobbelen dan om de held die gevangen word genomen). Je kan helemaal niks met deze held hij of zij ontvangt zelfs geen resources. Dit is waarom dit scenario genadeloos is en je vaak opnieuw wilt beginnen.

 

Je kan deze held pas weer gebruiken als dit je verteld word in je volgende quest kaart. Als je dus een deck bouwt om en rond een bepaalde held dan heb je echt pech. Dit is ook de reden waarom wij pas na meerdere (denk aan zo'n 30x) pogingen dit scenario maar één keer gehaald hebben. Wij slaan ook altijd dit scenario over, maar gezien het feit dat we nu in een crisis verkeren en wij ook al enige tijd thuis zitten hebben wij hem nog maar eens uit de doos gehaald en afgestoft voor jullie. 

 

Je hebt veel Willpower nodig in dit scenario, aangezien je al een held mist en er ook een hoop vijanden uit het encounter deck komen. Je moet dus kunnen questen en vechten. Denk dan bijvoorbeeld aan Glorfindel / Eowyn / Aragon die kunnen goed questen en vechten in dit laatste Eowyn minder, maar zo verspreid je de kansen op overleven. De 9 quest points kunnen dan ook een lastig verhaal worden aangezien je dit echt allebei moet doen per ronden. Speel dus met meerdere vrienden of spelers. 

 

Het nare aan dit alles is dat het geintje nog niet over is. Ook mag je per ronde maar één Ally spelen als team. Dit houd in dat je goed moet planning met elkaar. Ga je voor healing / attack / Defense allies? Hou je wel een beetje in met welke kaarten je in je hand hebt, het “geheimhouden” van je eigen kaarten maakt het wel leuker (vinden wij). Dan is er nog iets je jaja we weten het maar dit is echt het laatste voor deze quest kaart. Je moet namelijk ook één object kaart bezitten om verder te kunnen. 

 

Hier moet je dus goed opletten wat je doet aangezien ze allemaal wel iets slechts hebben.

 

Shadow Key / De held die deze heeft gepakt krijgt elke ronde 1 schade. 

Dungeon Torch / De speler die deze kaart heeft moet zijn threat met 2 omhoog doen elke ronde. 

Gandalf’s map De held kan niet aanvallen en verdedigen dus alleen questen. 

 

 

 

LET OP DAT DIT RESTRICTED OBJECTS ZIJN EN JE DUS MOET OPPASSEN MET JE ATTACHMENTS AANGEZIEN ELKE HELD MAAR 2 RESTRICTED ATTACHMENTS MAG HEBBEN.

 

Als je dan één van deze kaarten bemachtigd hebt en de 9 quest points gehaald hebt kun je naar de volgende quest kaart. 

Quest kaart 2: Through the Caverns 

 

Je hebt de geheime ingang gevonden en kan de kerker in waar je held gevangen word genomen. Zodra er 1 quest point op de deze quest kaart ligt heb je de gevangen bevrijd en kan de speler van wie de held was deze weer gebruiken met 1 schade. Jullie zullen op dit moment heel erg blij zijn dat de held bevrijd is. Jammer is dat nu ook de ‘Nazgul of Dol Gulgur’ uit zijn schuil plaats kruipt en in de staging area terecht komt. Met een threat level van 40 zul je hem nu nog niet tegen komen. Mocht dit wel het geval zijn dan heb je echt een groot probleem. Niet alleen kun je geen attachments tegen de Nazgul gebruiken ook ramt hij met elke aanval in ieder geval één allies van tafel. 

 

 

De overige 15 quest points moet je snel halen want je zit nog steeds met het probleem dat je maar één Ally mag spelen als team. Als je op dit moment nog geen of weinig board controle hebt moet je het een beetje uitrekken want in de volgende quest gaat er der hard aan toe en zul je alle hulp kunnen gebruiken. 

 

Quest kaart 3: out of the dungeons

Na het behalen van de vorige quest ga je met je helden vluchten uit de kerkers en kom je al snel tot een conclusie dat dit echt een bijna onmogelijke opgave word. Elke quest phase komt er een ‘Orc Guard’ op je af. Niet in de staging area, nee deze ‘Orc Guard’ ligt recht voor je om je straks aan te vallen. Je legt jou bovenste kaart van je deck face down en dit stelt dan de Orc voor. Dit gebeurt bij elke speler. De ‘Orc Guard’ is een kleine maar wel vervelenden Orc van 0w/1a/1d/1h.

 

In deze quest is het wel toegestaan om alle allies te spelen die je kunt en doe dit dan ook gerust, want het is de laatste strijd voor dit scenario.

Het laatste wat je wilt doen nu is uitstellen, behaal zo snel mogelijk de 7 quest points en laat de laten we het daarna pas hebben over de Nazgul.

 

Om dit scenario te behalen moet je natuurlijk de eindbaas dode en ook al heb je Eowyn the killer of the Witch-king of Angmar bij je, hoeft dit nog niet te betekenen dat het een makkie word. Zijn 3 Defense en 9 hitpoints maakt het een moeilijk obstakel en dan ook nog eens kapot maken van sowieso één character maakt hem zo gevaarlijk. 

 

 

Zodra je de Nazgul hebt omgelegd met een paar krachtige slagen van een elven zwaard en een paar dodelijk pijlen dan heb je dit scenario behaald en mag je hem weg leggen en voorlopig met rust laten, want laten we eerlijk zijn het is echt een lastige quest. 

 


encounter deck analyse

Locations

veel oude locatie komen terug, omdat je deze al eens hebt gezien in de vorige scenario's. Denk dan aan een 'Necromancer's pass'  en natuurlijk de 'enchanted stream'  die in het verleden nog wel eens voor narigheid konden zorgen. 

 

Nu komt er niet heel veel spannends bij, het zijn namelijk maar 2 locaties die er bij gevoegd worden. Dit zijn de 2 locaties:

 

Endless caverns / doomed 1 houd in dat je threat met 1 omhoog moet en het heeft dan ook nog eens surge. Surge wil zeggen dat er een extra encounter kaart gepakt moet worden. 

Tower Gate / laat je een 'Orc guard' maken van je bovenste deck kaart, nu niet heel spannend. Dit slimme mechanisme komt wel terug in de laatste quest kaart en hier is het wel heel vervelend. 


enemies

De vijanden die je tegen komt in dit scenario ben je al eens eerder tegen gekomen van de 'beastmaster' tot aan de 'Ungoliant's Spawn' je ergste nachtmerries zijn er allemaal weer. Je weet wat je te doen staat als het gaat om deze vijanden! Hier onder kun je ze nog eens vinden met uitleg wat zij in hun mars hebben maar kijk ook eens terug naar het 'passage through Mirkwood' scenario voor meer informatie. 

Dol Guldur Beastmaster / een beestenmeester die 2 shadow kaarten krijgt waardoor je bijna zeker bent van dat dit verkeerd gaat uitpakken. 

Chieftan Ufthak / een bruut die met elke aanval sterker word, als je deze niet snel omver brengt kom je er niet meer zo makkelijk vanaf.  

Ungoliant's Spawn / Spin der spinnen en de eindbaas van dit scenario. Zijn when revealed effect valt wel mee maar zijn shadow kan je threat aanzienlijk in gevaar brengen. Ook zijn 5 attack harkt een weg door je allies heen en hij geeft zichzelf niet snel gewonnen met zijn 9 hitpoints. 

de nieuwe enemies zijn ook hard

Dungeon jailor / als de jailor in de staging area ligt en je quest unsuccessful dan moet je een niet gepakte object weer terug in het encounter deck stoppen. Als je net als ons een planning maakt met objecten uitstellen tot het laatste moment kan dit heel vervelend uitpakken. 

Nazgul of Dol Guldur / komt in het spel als de gevangen is bevrijd en dan begint de ellende. Geen attachments kun je plaatsen op de Nazgul. Een 'forest snare' was dan wel een makkie geweest, maar helaas. Na de oplossing van een Shadow effect dood hij sowieso een character, dit kan een Ally zijn maar als je die niet hebt word het toch zonder pardon je held. 

Cavern guardian / niet een hele lastige enemy doomed 1 dus je threat moet er 1 omhoog. Alleen zijn shadow effect kan heel nadelig uitpakken aangezien dit een discard attachment of discard all attachments is. 


treacherries

Alle treacherries die er in voor komen kennen jullie al. Jullie hebben namelijk de vorige scenario's al helemaal kapot gespeeld. Dit zijn twee nieuwe tracherries die worden toegevoegd om het je nog even moeilijker te maken. 

Under the Shadow / niet een bijzonder kaart alleen de artwork is wel echt waanzinnig gaaf! Shadow effect kun je moeite mee hebben, omdat er in de laatste quest veel 'Orc guards'  op je afkomen. De threat verhoging kun je met een kaarten we wegkrijgen denk aan bijv 'A test of Will' of een 'Radagast gunning'. 

Iron Shackles / ook dit is geen moeilijke kaart je pakt de volgende kaart allen de Iron Shackles inplaats van je eigen deck kaart. Als je meerdere kaarten kunt pakken dan heb je hier niet eens last van. Wel een leuk bedacht mechanisme. 


shadow effects

Oke oke, het valt mee met de nieuwe shadow kaarten voor dit scenario. Het is al lastig genoeg en deze 3 maken het je nog net even wat zuurder. 

 

Iron Shackles / Ik vind dit persoonlijk best wel een gave shadow, brengt een lekker duister thema tintje met zich mee. Je moet deze namelijk boven op je deck leggen en als je dan een nieuwe kaart moet pakken pak je dus de Iron Shackles en dus geen player kaart. 

Under the Shadow / je moet met deze kaart je threat level verhogen. Dit doe je met de aantal enemies met wie in strijd bent. Dus ben je met 3 enemies aan het vechten gaat je threat level met 3 omhoog. Dit kan nog wel eens heel naar worden, omdat je op een gegeven moment heel veel Guard (de 1/1/1/1 Orcs) kaarten hebt liggen.

Cavern Guardian / je moet een attachment verwijderen, aangezien dit scenario draait om de 3 object kaarten ben je er wel bijna zeker van dat je der eentje zult verliezen. Deze gaat dan weer terug naar de staging area met een nieuwe guard kaart. 


Tips en tricks

als jullie deze scenario analyse helemaal gelezen hebben dan weten jullie ook wat er te wachten staat. Wij willen jullie alleen nog wat handige tips meegeven die wij gehoord en gelezen hebben. 

  • gebruik bijvoorbeeld 'Gandalf' zijn 4 damage keuze om veel schade toe te dienen aan de Nazgul
  • kom niet met een dwarf deck of ieder ander deck die gebouwd is rond een hoopje allies, want je speelt er maar één per team per ronde. Wel kun je dit effect passeren doormiddel van 'Stand and Fight'
  • wat wij de afgelopen weken hebben geleerd met dit scenario is dat het heel fijn is om je allies of helden weer te kunnen refreshen voor de combat phase. Neem dan ook 'Ever Vigilant' mee in je deck en je zult ons bedanken. Wat nog fijner zou zijn koop een 2e Core Set en voeg dan ook de twee 'Unexpected Courage' toe aan je deck. Deze kaart is echt ijzer sterk op het moment waar wij ons bevinden. 

Wij hopen jullie hier mee voldoende te hebben geïnformeerd en je kunt gerust contact opnemen met ons als je extra dingen wilt weten!

 

Een fijne strijd gewenst aan de gene die ook de helse wereld van Middle Earth trotseert. 

 

Jeroen/Jessie - lotr dutch blogger 25-04-2020


Commentaren: 0