Proloog

Welkom Strijders, Tovenaars, Dwergen en Elfen! Bij de eerste kaart analyse die jullie van ons zullen lezen. Wij gaan een aantal kaarten bespreken die wij denken noemenswaardig te zijn. Wij zullen de kaarten geen cijfer geven, omdat met elke uitbreiding die je koopt juist de gene die je slecht denkt te vinden een mega vette kaart combi kan worden. Wij zullen dan ook alleen maar kaarten bespreken dat wij denken waar jullie beginnende spelers wat aan hebben. Wij zullen het aantal per categorie beperkt houden anders tikken wij er zo weer hele boekwerken van en dat maakt het voor jullie minder interessant. 

 

Het allerbelangrijkste onderdeel van de game is de Core set. Zonder deze Set kun je niet eens beginnen. Nu zitten jullie allemaal te denken wat raar dat jullie het daar overhebben. Het is zo logisch om bij het begin te beginnen. Nou nee wij zien vaker en ook in onze eigen omgeving dat mensen beginnen met deze LCG  en zichzelf gelijk willen meten met de beste en dan ook denken dat ze met de laatste uitbereidingen moeten beginnen. WRONG! Begin gewoon bij het begin en bouw je verhaal en kaarten verder uit met de Adventure packs of Deluxe boxen. Onze ervaring zegt doe het op volgorde en op je eigen tempo zo dat je het allemaal rustig kunt ontdekken. Zo heb je er enorm veel plezier van en je bent voorlopig niet uitgespeeld. Je moet het beschouwen als een uit de hand gelopen hobby. Investeer elke maand een beetje en kijk eens wat je dan na een klein half jaartje hebt bereikt. Dit maakt het zoveel leuker en natuurlijk kan je eens stiekem een Deluxe boxje van een latere reeks pakken, maar houd dan wel in je achterhoofd dat de scenario's die je dan mee krijgt moeilijker zullen zijn, omdat je simpel weg niet de juiste kaarten hebt. 


de core set helden

Wij zijn beland bij de eerste categorie en gaan de volgende helden bespreken en uitleggen voor jullie.

Aragorn / The king of Gondor and Anor, Leadership hero, is Sentinel wat inhoud dat je andere spelers kunt helpen met verdedigen. Actie na elke quest dat hij uitvoert kun je één resource betalen om hem weer klaar te maken. Wat heel erg gunstig kan uitpakken. Hij kan dus zowel questen als klaar staan in de combat phase mits je een resource betaald. Zijn stats 2/3/2/5 maakt het ook een sterke held in alle opzichte. Goed in de quest phase maar zeker ook in de combat phase is hij een sterke strijder. Een echte held die ik zou aanraden als je net begint met de game. Leuke tip neem de held 'Theodred' mee in je deck en met zijn actie kun je gelijk voor Aragorn betalen. 

Eowyn / The killer of the witch king of Angmar, Spirit hero, een ijzer sterke helden kaart voor alle beginner decks. O sorry ook voor de gevorderde decks. Stats 4/1/1/3, een super heldin als het gaat om questen. Deze helden kaart word door mijn vaak gebruikt je komt namelijk niet snel een held tegen met een willpower van 4. Dit is echt zo goed, slecht is 0 of 1 willpower, goed is 2 of 3 en dan heb je uitstekend is vanaf 4 en zij heeft dit. Actie discard (gooi weg) een kaart uit je hand en Eowyn krijgt +1 willpower. Ben je met meerdere spelers dan kan iedereen dit doen 1x per phase. Ze kan dan makkelijk als je met 4 spelers bent een willpower van 8 halen. 

Denethor / Lore hero, de steward of Gondor, een echte blocker. Je beste keuze als het gaat voor de verdediging. Met een schild van 3 verdedigt hij makkelijk bijna elke vijand zonder schade te ontvangen. Zijn stats zijn niet heel spectaculair 1/1/3/3 maar blocken kan die als één van de beteren. Ook zijn actie moeten we niet onderschatten. Als je hem namelijk bewaard om te blocken en hij hoeft deze actie niet te maken dan kan je zijn kaart actie wel uitvoeren en dat is namelijk een kijkje nemen naar de eerste encounter kaart die komen gaat. Je weet dus wat er de volgende ronde komen gaat en zo kan je de strategie aanpassen die je wilde uitvoeren. Is het een hele lastige kaart of een kaart waar je niet op zat te wachten dan mag je hem onderaan het encounter deck plaatsen. Nu weet je alleen niet meer wat er komen gaat aangezien je die kaart verplaatst hebt. Leuke tip neem de attachment 'A Burning Brand' mee in je deck en zo speel je de shadow kaarten weg die Denethor verdedigt en je zult nooit voor verassing komen en geen tot weinig schade ontvangen. 

Legolas / The prince of the Woodland Realm, Tactics hero, een sterke attacker. Tactics hero zijn vaak gebaseerd op de combat phase en voor Legolas is dat niet anders. Hij zwaait graag met zijn zwaarden en maakt dan zo nu en dan nog steeds een entree in onze decks. De stats 1/3/1/4 van een echte killing machine. Niet gemaakt om te questen of blocken, maar om te hakken en strijden zoals elke Wood Elf dit zou doen. Actie na het verslaan van een vijand plaats 2 quest points op de actieve quest. Leuke tip gebruik Legolas in combinatie met 'Blade of Gondolin' en zodra de Orcs ontsnappen uit het encounter deck, laat dan Legolas met hun het gevecht aangaan en pak extra quest points. 


de core set allies

De Allies van de core set vormen voor ons en jullie een hele tijd de basis voor elk deck. Iedere sphere heeft dan ook zo zijn eigen sterke punten. 

 

Faramir / The least favorite son, een echte Gondor strijder. Zet andere voor zichzelf. Met zijn 2/1/2/3 is het een redelijk duren aankoop voor 4 resources, alleen zijn actie maakt dit weer goed. Zijn actie is namelijk dat je hem exhaust zodat je één speler +1 willpower per character kan gegeven per phase. Dus met 5 allies en 3 helden in spel kan je willpower met +8 omhoog. 

Northern Tracker / Dunedain ranger, een echte tracker die een gave response heeft, zodra hij mee gaat op een quest mag je 1 progress token leggen op elke locatie in de staging area. Aangezien de 'Shadow of Mirkwood' reeks best wel gebaseerd is op locatie controle is dit een zeer prettig kaart om op tafel te hebben liggen. Zijn stats van 1/2/2/3 maakt hem niet de beste quester alleen zijn response is gewoon goed. 

Horseback Archer / je eerste ally die je vrienden kan helpen aanvallen. Met de Ranged keyword kan hij namelijk helpen met alleen een aanval. Zo hebben je vrienden een +2 attack achter de hand. Zijn stats van 0/2/1/2 is niet heel spectaculair alleen hij heeft ranged en je vrienden hebben altijd hulp nodig. 

De 3 lore allies mochten niet ontbreken van Jessie in dit artikel. Je gebruikt deze ook gewoon nog in de 'Dwarrowdelf' reeks. 

 

Gleowine / de gangmaker van je deck, met zijn actie kun je een hem exhausten en een extra kaart pakken. Wacht hier mee tot het laatste moment van je beurt, want je kunt hem ook gebruiken voor een stomp Blokker. Zijn stats van 1/0/0/2 is helemaal niks maar kost ook maar 2. 

Daughter of Nimrobel / je eerste healing ally. Ze kan 1 held per exhaust healen met 2 damage. Haar stats zijn echter een ramp, maar je gebruikt haar dan ook alleen om te healen. Onmisbaar als je het ons vraagt. 

Henamarth Riversong / de zelfde actie als Denethor alleen kun je dan de kaart niet verplaatsen naar de bodem van het encounter deck. Met Denethor op tafel kun je hem nu rustig laten blocken zonder zijn zijn actie te gebruiken. Ijzer sterke kaart, zo voorspel je eigen de toekomst. Of deze nou goed komt of niet je weet het van te voren. 


de core set attachments

De fundering van elk goed deck worden op het moment nog steeds met attachments gebouwd van de core set. 

 

Horn of Gondor / Elke ally of held die het spel verlaat krijgt de houder van deze attachment een extra resource. In ons Eagle deck waar je vaker Eagles terug haalt naar je hand is dit een mooie bonus. 

Celebrian's stone / Hele gave kaart. celebration stone word die ook wel genoemd. Iedereen viert feest als deze kaart op tafel komt. +2 willpower en is de houder Aragorn dan krijgt deze een spirit resource heel gaaf!

Steward of Gondor / the money stick, gratis kaart! Betaal 2 resources exhaust en ontvang ze weer terug. De volgende beurt ontvang je dan niet 1 maar het liefst 3 resource tokens! WAUW! één van onze beste kaarten. 

Forest snare / Een grote trol zit je in de weg, wat nu? Lore is ook een toekomstig trap deck. Wat wilt zeggen dat je vijanden kunt vangen en langzaam kunt afslachten. Neem nou de  'Hill Troll' zware vijand, geen plezier om deze tegen het lijf te lopen. PANG! Een 'Forest snare' vangt de domme troll en je kan hem langzaam uit de weg ruimen. 

Unexpected courage / Moed is alles wat er nodig is om je een weg te banen in de wereld van LOTR LCG. Met deze kaart kun je de houder refreshen. Wat heel erg belangrijk is. Je kan dan questen en aanvallen/verdedigen of aanvallen en verdedigen. Of heb je een held met een gave actie die je meerdere keren wilt gebruiken in één beurt? Met deze kaart kan dat!


de core set events

Event kaarten zijn een soort Magic spell of actie die je gelijk en altijd kunt uitvoeren. 

 

Sneak attack / speel een ally kaart wanneer je wilt! Neem bijv 'Gandalf' of 'Descendant of Thorondor' deze kun je wanneer je wilt spelen. Zo heb je altijd extra damage of het verlagen van je threat bij de hand. De eerste sterke combi die je in het begin vaak zult gebruiken. 

Quick strike / sterke kaart! attack als eerst. Normaal valt eerst de vijand aan en daarna pas de speler. Met deze kaart los je dat één keer op. Dat voor maar 1 resource, make the kill count!

A test of will / Cancel Cancel Cancel is één van de mooiste woorden die je tegenkomt met LOTR LCG. Cancel de when revealed effect houd in dat je elke nare treacherie kan cancellen! Deze kaart haalt je vaak uit benarde situaties. 

Lore of Imladris / Even snel een Hero of character healen? Dat kan met deze kaart! niet 1 niet 2, maar alle damage worden genezen. Dat voor maar 2 resources echt geweldig!


Strijders van Middle Earth! hopelijk zijn jullie een stuk wijzer geworden van deze eerste kaart analyse! Wij vonden het gaaf om dit artikel voor jullie te maken. Niet alleen jullie leren hiervan wij nemen de kaarten ook nog eens onder de loop. 

 

Jeroen - lotr dutch blogger

Commentaren: 0